keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Kotitalon kohtalo

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14102127/?claim=rcbtatvu7vq">Follow my blog with Bloglovin</a>


Asunnon myyminen on sitten viheliäistä hommaa. Alun perinkin meidän on ollut vaikeaa päättää alammeko etsiä vuokralaista vai ostajaa. Muuttopäätöksemme tultua julki tuttavat totesivat ykskantaan, että ei muuta kuin talo vuokralle. Ajatuksesta innostuneena kutsuin oitis Vuokraturvan edustajan paikalle. Hän totesi heti, että upea talo, mutta tänne on hieman hankalaa löytää vuokralaista ettekä varmasti pääse tienaamaan tällä. Siinä kohtaa vielä mietin, että no ok, eihän meidän ollut tarkoituskaan tällä järjestelyllä rikastua, kunhan joku hoitaisi pihan ja huolehtisi, etteivät paikat pääse repsahtamaan (siis talon, ei minun). Lähtiessään edustaja jätti pöydälle paksun vihkosen nimeltä Vuokranantajan oikeudet ja velvollisuudet.

Hieman tuonnempana päätin vihdoin vilkaista vihkosta. Edetessäni tekstissä pitemmälle päässäni alkoi rullata mielikuvia tilanteista, joissa nautiskelen kaikessa rauhassa aamukahvia uudessa kodissamme kiireettömänä arkiaamuna ja pohdin, paistaisinko munakkaan vai paahtaisinko leipää, kun puhelin pärähtää ja Tuusulasta soittaa ärtynyt vuokralainen. "Jumalauta putket on varmaan jäässä, kun ei tuu lämmintä vettä." "- Öö huomenta, jaa niinkö on käynyt, no me ilman muuta hoidetaan asia kuntoon ja ilmoitellaan, kun korjaaja on tulossa." "Mun pitää päästä suihkuun just nyt ja mä en ihan oikeesti nyt jaksa tätä, että tää hajoaa eikä tuu vettä." "- Ymmärrän hyvin, ei mitään hätää, me hoidetaan asia pikimmiten." Sitten soitan paniikissa miehelle ja alan googlettaa lähialueelta putkimiestä ja mietin, että miten ihmeessä saan hoidettua asian käymättä itse paikan päällä ja mitähän se putkari siellä itsekseen touhuilee ja kuinkahan iso lasku perässä seuraa. Ja mitä sitten teen, jos ongelma ei sillä ratkeakaan ja vuokranantajan velvollisuus korjata viat välittömästi velvoittaa meidät todellakin korjaamaan vian välittömästi? Entäs jos vuokralainen tuhoaa jotain, mitä ei pystykään korjaamaan kunnolla? Kaataa seinän tai vaihtaa makkarin tapetin tai jotain muuta hirveää? Kun Meidän Koti on juuri tällaisenaan täydellinen!

Kun olin todennut, että ehkä vuokraisännöinti ei sittenkään ole meidän juttumme, joku totesi myyntiaikeistamme, että sittenpä ei kukaan naulaile teidän seiniä täyteen omilla tauluillaan. Niin just.

Mutta myyminen se vasta onkin kertakaikkisen tympeää touhua. Ensin pitää valita itselle mieluinen kiinteistövälittäjä, jonka kanssa synkkaa ja jolla on kilpailukykyinen hinta. Soitimme oitis vanhalle tutulle, jonka kanssa hankintapäällikkö-minä vänkäsi hinnan kohdalleen helposti. Halusimme myydä muuton alta tavaraa pois mahdollisimman paljon, joten aloitimme raivokkaan kaapintyhjennysurakan. Kokosimme saaliin keskelle eteisaulaa, mistä tavaraa hiljalleen hävisi ystävien ja tuntemattomien koteihin. Pari päivää ennen myyntikuvausta totesimme, että kodissamme vallitsee hitonmoinen kaaos, joten aloitimme raivokkaan siivousurakan. Kuvauspäivän aamuna olimme puolikuolleita uupumuksesta, mutta kuvat onnistuivat loistavasti.

Sitten vain kämppä nettimyyntiin ja odottelemaan tarjouksia. Ai näyttö? Joo, onnistuu toki, pitää vain sitten vapaapäivänä aloittaa siivoaminen ajoissa. Pari tuntia myöhemmin istumme taas väsyneinä hengähtämässä. Ai toinen näyttö ja arki-iltana? No kyllä se saadaan järjestymään, ehdin just ja just töistä kotiin ja siivota keittiön, piilottaa suihkusta pyyhkeet ja pesuaineet, koirankupit kaappiin, pedataan sängyt ja viikataan vaatteet, laturit pois ja takit naulakosta ja kirjat hyllyyn ja tiskit koneeseen ja lapset autoon ja koira takaboksiin ja ai niin pahviroskat mukaan ja kierrätyspaperit myös!! HUH ja jäi vielä 5 minuuttia aikaakin yli! Istun lasten kanssa Subilla väsyneenä ja kärttyisenä ja aivosähkökäyrä näyttää suoraa viivaa loppuillan.

Aikaa myynnin aloituksesta on kulunut viikko ja kaksi päivää ja olen valmis tiputtamaan hintaa 8 % tai vaikka myymään eniten tarjoavalle. Totean, että ikinä enää en osta omakotitaloa. Yritän laskea, montako kertaa naapuri on joutunut tekemään näyttösiivouksen arki-iltana vuoden kestäneen myynnin aikana. Tosi monta.

Yritän olla stressaamatta ja murehtimatta ja nautiskella siitä, että Oslon liepeillä Baerumissa meitä odottaa uusi koti merenrannassa. Vuokrattu paritalo, josta pääsemme eroon suht nopeasti, mikäli alkaa maisema kyllästyttää ja uudet seikkailut houkutella muualla maailmassa. Omakotitalo, kaksi autoa ja koira on nyt koettu; Oslossa asumme toisten kodissa ja opettelemme käyttämään julkista liikennettä. Ai että, miten hienoa!

4 kommenttia:

  1. Tuosta julkisesta liikenteestä en ole niin varma.... ;)

    VastaaPoista
  2. Tuon takia minäkään en silloisen mieheni kanssa edes harkinnut laittaa taloa vuokralle, kun aikoinaan muutimme pois Suomesta. Meidän talo meni myyntiin vasta, kun olimme jo muuttaneet ja meni kaupaksikin tosi äkkiä. Mutta sitten alkoikin ilmetä ongelmia, jotka on jo ihan toinen tarina.... Silti vuokralle laittaminen olisi ollut varmasti maailman suurin erehdys.
    En koskaan käsittänyt silloisen mieheni pakkomiellettä ostaa oma talo, minä olisin mieluummin vuokrannut.
    Nykyisellä miehelläni on samanlainen pakkomielle, mutta huomattavasti ymmärrettävämpi. Hänellä vain sattui olemaan kaksi taloa, joista toinen piti myydä pois. Se se vasta olikin kamala urakka. Lopulta laskivat hintaa aika kovasti pyyntihinnasta, että vain saivat myytyä.

    VastaaPoista
  3. Minkä takia te aikoinaan muutitte Suomesta? Työn perässäkö? Meillä lapsetkin alkavat olla siinä iässä, että kaipaavat enemmän sosiaalista elämää ja harrastusmahdollisuuksia, ja tällä paikkakunnalla niitä ei juurikaan ole.. joten jos joskus palaamme Suomeen, tuskin tulisimme takaisin tänne. Voisipa talon ja pihan pakata matkalaukkuun ja viedä mukanaan!

    VastaaPoista
  4. Joo, työn perässä aluksi Alankomaihin, sitten Suomen kautta Ruotsiin.

    VastaaPoista